torsdag 30 april 2015

Innovatum Vittrorna


-          Vi valde naturvetenskap som område, och vi valde att fördjupa oss i såpbubblor. Aktiviteterna som fanns var att skapa bubblor på olika sätt. Man kan välja att göra en bubbelvägg, långa eller korta bubblor med hjälp av en liten form och man kunde göra en stor bubbla runt sig själv. Vi tror att detta är en aktivitet som kan passa barn i olika åldrar, och att det kan vara något som barn känner igen. Det är också något som är lätt att ordna på förskolan samtidigt som man kan arbeta vidare med aktiviteten. Måna experiment var roliga men vi tror att vissa experiment kan vara svåra eller lite läskiga för förskolebarn.
Vi tänker att de kan vara en pedagog med vid bubblorna och att de andra är med barnen och testar och upptäcker andra saker, eftersom de fanns andra vatten aktiviteter att kolla på. Viktigt att arbeta i mindre grupp då man måste tänka på säkerheten när det kommer till vatten.
-         Man kan uppleva krafter genom dragkamp och ljudeffekter. Det finns många olika stationer där man kunde använda sig av dragkraft. De har även flera stationer där man kan uppleva ljudeffekter.

-          De är stort så man måste hålla kolla på barnen så ingen försvinner eller gömmer sig. Sedan finns det olika stationsområden som man kan hålla sig vid för att lättare kunna hålla koll på barnen. De kan även vara bra att tänka på att de finns trappor som barn kan falla i. Vi tänker även på att det finns flera ställen på som barnen kan krypa in i. Här ser vi att det kan vara viktigt att berätta för barnen att man kommer att leta efter någon ifall de försvinner. Sedan att det är bra att det finns samlingsplatser som barnen känner till och att barnen går till någon vuxen. Vi vill samtidigt trycka på att barnen måste få lite frihet så att de inte känner att de blir låsta i sitt utforskande. Så att de för en chans att utforska själva då de är viktigt att vi även tar hänsyn till och bejakar barnens egna spontana utforskande.

-          Laserrummet tycker vi var en aktivitet som var rolig eftersom de var spännande att gå in i de mörka rummet. Men det är gjort för barnen då laserstrålarna satt nära ihop. Vi tyckte även att aktiviteten när man fick testa att flytta bollen med hjälp av låg hjärnaktivitet var spännande. Då det kan vara en bra aktivitet för barnen att träna på avslappning på ett roligt sätt. 


















Ekorrarna Innovatum

Det naturvetenskapliga området vi skulle vilja fördjupa oss i tillsammans med barnen är vatten, för att på Innovatum har de en station som heter Splash! och så har de även ett pedagogiskt tillfälle där en pedagog från Innovatum visar experiment med saker o vätskor som flyter. Vi valde detta ämne för att det är ett brett ämne, det går att göra så mycket, samtidigt som barnen ofta är fascinerade av vatten. En annan orsak är även att de experiment som går att genomföra på Innovatum var mycket bra och användbara samt mycket roliga.

På Innovatum kan man exempelvis uppleva vattenkraft i form av att man i ett experiment kan skapa vågor som då leder till att huset får el. Sedan testade vi även på station nr 2 där vi fick utöva rörelsekraft genom att vrida handtaget fram och tillbaka för att ta oss framåt.

Säkerheten på Innovatum verkar bra, en nackdel som vi kan se om man har med sig en barngrupp är att man kan tappa bort dem i byggnaden då den är stor samtidigt som att det finns många skrymslen och vrår där barnen kan gömma sig. Alltså kan det vara svårt att hålla koll och ha uppsyn över många barn, så det krävs att det är med många pedagoger under besöket. Ett alternativ är att man delar upp barnen i smågrupper och att en pedagog har en egen grupp och experimenterar och undersöker tillsammans med barnen. Man kan även ha en samlingsplats dit man går om man har tappat bort gruppen.

Den aktivitet i utställningen som vi tyckte om mest var Mindboll där man fick experimentera med hjärnan och dess aktivitet, detta var vår favorit då det var spännande att få se hur hjärnan arbetade och genom att minska sin hjärnaktivitet så flyttade man bollen mot motståndaren. Det var en rolig aktivitet då den var utformat som ett spel där man försökte slå motståndaren.

/Isabelle, Pernilla, Sophia, Angelica och Malin




Ekologi/växtuppgift

Cotoneaster scandinavicus (Oxbär)
 





Vi har valt Cotoneaster på grund av dess spännande interaktion med fåglar.

Kort beskrivning av cotoneaste:
Cotoneaster, oxbär hör till familjen rosväxter (Rosaceae). Den består av lövfallande och städsegröna buskar. Bären på busken är röda, men färgen kan även skifta i andra färger. Bären på busken är även giftiga. Bären har även ett starkt skal kring sig. Antalet arter är svårt att säga då man inte är överens om vilka arter som släktet omfattar. Oxbären växer vilt i både Asien, Nordafrika och Europa. Bladen på busken är ofta väldigt små och sitter lite hur som. Bladen på busken sitter kvar tre till fyra år. När ett blad väl ramlat av växer ett nytt ut igen. Busken har alltså alltid blad på sig året runt. Busken klarar av att leva på de allra flesta sätt, alltså både i skuggan och i solen.

Interaktion/förökning:
Den förökar sig genom att fågeln äter upp ett bär på busken och då bearbetas bäret i magen och när fågeln då bajsar ut den så gror den i jorden. Den kan föröka sig och gro i jorden också men bara om den nöts, alltså så att den bearbetats på ett sådant sätt att det hårda skalet blir mjukare detta kan då ta väldigt lång tid, mycket längre tid än om fågeln äter upp den och bajsat ut den. Man kan även få den att försöka sig genom att ta sticklingar. 

I barngrupp:
I en barngrupp skulle man kunna gestalta interaktionen med fågeln, pedagogen är fågeln som äter bäret, flyger iväg och bajsar och ett bär som bara ramlar ner på marken som tar mycket längre tid att gro för att visa barnen konkret hur processen går till. ;)


Innovatum med Lidköpingsgänget!

På Innovatum skulle vi vilja utforska "mini-affären" lite mer ingående tillsammans med en barngrupp. I mini-affären kan barnen "handla" olika varor, stå i kassan, upptäcka hur mycket varorna kostar- samt hur mycket koldioxid varorna producerar. Barnen kan även få information om kostcirkeln. Vi valde denna aktivitet då vi tänker att man med hjälp av den kan beröra flera olika områden som är relevanta i barnens vardag. Exempel på områden:

  • matematik (antal, aritmetik, sortering m.m)
  • naturpåverkan (koldioxidutsläpp, ekologi m.m)
  • hälsa (kostcirkeln)
  • teknik (kassasystem, produktion m.m)


Exempel på krafter vi upplevde på Innovatum och dess olika stationer är tyngdkraft, elkraft, rörelseengergi, gravitation, tankekraft, vattenkraft och dragningskraft.



Säkerhetsaspekter vi tycker är viktiga att ta hänsyn till vid ett besök på Innovatum tillsammans med en barngrupp:
  • Nödutgångar, återsamlingsplats osv.
  • Egen återsamlingsplats, om någon skulle tappa bort sig.
  • Uppdaterad närvarolista
  • Närvarande pedagoger, uppsikt! (beroende på aktivitet, ålder, individer samt antal barn)
Innovatum är ett ställe fullspäckat med spännande och intressanta stationer att upptäcka/utforska. Den station som ångade vårt intresse lite extra var det stora bollsystemet. Konstruktionen var mycket tekniskt avancerad och fascinerande- ett stort plus att så många ges möjligheten att bidra och hjälpa till att fullfölja "slutprodukten" genom att samarbeta.



Hej hopp, mini-shop!!

onsdag 29 april 2015

Innovatum med Fjärilen!

En upplevelsefylld dag på Innovatum

Sofia och Elin testar att ta värmekänsliga bilder.

Vad är det som ska hända Emilia? Hon är beredd på det mesta!

Jaså det var det som hände! 

Hur många mål kan du rädda? Stina och Sofia försöker fånga alla!!

Vad är det egentligen som händer i kroppen vid olika sjukdomar och olyckor? Det tänker Maria och Jennifer ta reda på.


Vi skulle tillsammans med vår barngrupp vilja fördjupa oss i ljudvågor och hur ljudet färdas. Vi har tänkt fördjupa oss i detta ämne genom en aktiviteten "Fördröjt tal", när man talar och lyssnar på varsin sida av ett långt rör och genom en annan aktivitet då man talar genom paraboler i varsin ända av rummet. Sedan tänkte vi diskutera med barnen om ljudvågor och deras hypoteser runt dem.. Vi valde dessa aktviteter och detta ämne eftersom det var spännande och något vi tror kanske inte arbetas så mycket med i förskolan. Vi tror att dessa aktiviteter blir konkreta för barnen då de får både höra men även göra ljud. Vi anser även att detta ämne går att utveckla och arbeta vidare med, genom att t.ex. låta barnen känna ljudvågorna.

Stina lyssnar på vad som sägs på andra sidan röret

Sofia pratar med någon vid den andra parabolen, vem kan det vara?

Det verkade som hon fick svar åtminstone!


Några exempel på de krafter vi upplevde i utsällningen är:

  • "Tankekraft" (Hjärnvågor)

  • Vattenkraft i t.ex. Splash
  • Tyngdkraft då vi byggde en bro genom att kila träbitarna.
  • Rörelseenergi genom "åkstolarna", då man använde sin egen rörelse för att få rörelse på stolarna.
När det kommer till säkerheten tror vi att det är viktigt att vara fler pedagoger och ha god uppsyn över barnen då det finns många olika ställen där barnen kan klättra eller gömma sig. Även att ha se till barnen när de provar de olika experimenten så de inte skadar sig själva eller masikinerna.

Den aktivitet som vi tyckte var roligast och mest spännande var åkstolarna då det var häftigt att själva kunna skapa deras rörelse. Det är en väldigt rolig och lekfull aktvitet som även är mycket annorlunda. När man använder åkstolarna händer något dirket utan att man behöver vänta, det var även kul att man kunde åka tillsammans även om det skapade ett försvårande då man kunde köra in i varandra.



Hejdå säger vi från Fjärilen! :)

Att lära om naturen

På tisdagen gjorde vi olika experiment med levande organismer som jäst, gurka och ärtor....
Frida blandar gips
Jästblandning...
Anna mäter temperaturen på "älgen"....

Elin fixar Klara-gruppens ballongflaskaS
Skogsmyrorna

Alexander läser instruktionslappen
Martin och David mäter temperaturen...

Rebecka vid gurkstationen
Pernilla kollar temperaturen

Matilda och Rebecka

Vad håller Ekorrarna på med egentligen....?

Hej!
Lysekil/Dingle  med besök av Kristin Karlsson från Hönsgården.
1.
Vi valde först vattenkraft men när vi pratade vidare så kom vi fram till att rörelseenergi i samband med vatten, hur vattnet kan ge energi.
Vi tänker att om man skulle besöka innovatum med en barngrupp så hade det varit bra att boka ett färdigt tema, för att sedan utforska på egen hand. Eller att man verkligen har planerat utifrån tema för att det ska bli någon form av struktur på besöket och att man innan har berört temat på något vis

2.
Vatten brukar vara ett uppskattat tema hos barnen. Vi tänker också att det är lätt att återkoppla på förskolan då man kan göra och utveckla experimenten tillbaka på förskolan. Men även göra nya experiment.
3. Rörelseenergi,tyngdkraft /tyngdlagen och vattenkraft. Vi upplever de olika krafterna som finns på innovatum genom att använda vår kropp och våra sinnen.
4.
Vi tänker att det är viktigt att man inte åker med för stor  barngrupp, att man har tillräckligt med pedagoger.  Gärna västar på barnen så att de är lättare att urskilja bland övriga besökare.
Bestämma samlingsform ifall man kommer bort.. namn på förskolan skrivet på västen och nummer till medhavande mobil.
5. Variationen  då det finns något för alla.
Att få undersöka och prova vi uppskattar stationerna där man kunde kolla hela kroppen i dess olika lager, modern teknik.
En maskin som kallades dörrvakten var väldigt rolig och spännande. Den utmanade fantasin om hur framtiden kan se ut, den bestämde om vem som fick komma igenom.

Vi har inte fått in bilder,  vi gör ett försök igen att lägga in våra bilder



 Grupp Flora på Innovatum Science Center





Vi undersöker kroppen utifrån och in. Denna installation var en av dem vi tyckte var mest spännande.




Emma får prova på centifugalkraften



Jessicas skugga fastnade på väggen! Detta tyckte vi var väldigt intressant.



E
Emma försöker fånga sig själv i en bubbla


splash tyckte vi var mycket spännandeoch tror att barnen hade uppskattat mycket!


Tittut anser vi var ett perfekt ställe för de allra yngsta barnen att utforska!

Jessica förlorar stort i dragkamp mot en liten tjej

sammarbetsövning


 *
och såklart en gruppbild!

Hur skulle vi planerat endag på Jnnovatum med barngruppen? Vi tänker att det är bra att börja dagen med rundvandring, där någon förklarar vilka aktiviteter som finns. Om möjlighet finns, gärna i mindfe grupper. Därefter kan barnen själva prova aktiviteterna, men med en pedagog närvarande under tiden. Vi ansåg att experimentskeppet var ett bra rum att vara i med tanke på att barnen själva får utforska och experimentera sig fram till lösningarna. Dock anser vi att det var väldigt högljutt därinne, så det kan vara bra att ha en samling med diskussion någonstans lugnare efteråt, där vi kan utbyta våra erfarenheter och reflektioner. För de allra yngsta barnen anser vi att avdelningen "Tittut" var särskilt passande, samt konstruktionsavdelningarna där barnen kan bygga med större klossar.

Vilka krafter uppmärksammade vi? Rörelsekraft, på de flygande sköldpaddorna, vågkraft och vattenkraft vid flera installationer, bland annat Splasch, tyngdkraften via bygget av olika konstruktioner.

Finns det några säkerhetsaspekter? Parkens rymlighet och överflöd av små gömställen gör det viktigt med ständig uppsyn, där pedagogerna gör experimenten tillsammans med barnen. Vi sätter upp regler med barnen i förväg, samt är noga med tydlig kommunikation mellan pedagogerna. Vi  åste också vara uppmärksamma på barnen individuella behov, såsom rädslor och övriga behov av särskilt stöd.

 Vilken aktivitet uppskattade vi själva mest? Vi fastnade förblixtrummet, spännande för stora och små. Samt Inside Explorer, en kroppsskanner som visar kroppen utifrån och in. Det var fascinerande att se hur vi är uppbyggda och ser ut under ytan.