fredag 17 april 2015

Vittrorna

Rebeckas experiment

Blev nyfiken på experimentet som gett namn åt vår kurslitteratur Russinhissen så därför valde jag att göra det experimentet, russinhissen. Det går ut på att med hjälp av kolsyrat vatten få russinet att åka upp och ner med hjälp av bubblorna. I boken presenteras experimentet på ett tydligt sätt, vad som behövs för att utöva det och vad som skall ske och varför även h hur man utveckla det. Jag anser att boken lockar till nyfikenhet med hjälp av sina lekfulla och färgglada bilder. Bilderna är ett bra hjälpmedel för de barn som ännu inte lärt sig läsa då bilderna visar hur experimentet kan gå till. Boken är tilltalande för barn och vuxna i olika åldrar, boken bjuder på både enklare och något svårare utmaningar.



1. För att göra experiment ”Russinhissen” så behöver du kolsyrat vatten, ett glas och några russin.
2. Häll i det kolsyrade vattnet och lägg i russinen, vad händer!
3. De sjunker ner till botten och sen med hjälp av bubblorna så åker de upp mot ytan. När de når ytan så sjunker de ner mot botten igen, och så håller det på tills bubblorna tar slut.


Matildas experiment

Jag har valt ett experiment från boken Egna experiment med materia och material av P. Mellet. Det fanns många bra tips och anpassat så att barn kan läsa och förstå. Det var bra instruktioner för hur man gör och förklaringar till vad som händer under experimenten. Det står även hur lång tid ett experiment ungefär tar vilket kan vara bra att veta innan man sätter igång. Det experiment jag har valt skulle jag valt att göra med en grupp med få barn får att de lätt ska kunna få delta och se vad som händer. I experimentet står det även att man kan utforska flera olika leror vilket också kan vara en ide att olika barngrupper får var sin lera från olika platser för att se skillnader och likheter. Mitt experiment som jag valt går ut på att ta reda på vad jorden innehåller.

1    1.  Fyll flaskan med ¼ torr jord
2    2.      Fyll på med 2/3 vatten
3    3.  Skaka hårt
      4.  Vänta och se hur olika lagren bildas





Idas experiment

Jag har valt att välja ett experiment ifrån hemsidan experimentskafferiet.se. Hemsidan är lättnavigerad med många experiment som både yngre och äldre barn kan utöva. Till varje experiment finns det tydliga och pedagogiska förklaringar och bilder. Det finns en kortare förklaring och en längre förklaring till varje experiment. Det finns även tips på olika varianter av experimenten som gör att man kan testa sig fram på olika sätt. Detta tror jag i pedagogiskt syfte är bra då det kan öka förståelsen hos barnet. I en situation på förskolan ser jag också de olika varianterna som något positivt då man kan dela in barnen i grupper som får prova på olika varianter och på så sätt se om resultatet blir likadant. Det man behöver är: tejp, ballong och en bit lätt papper. I detta fall är pappret utklippt som ett spöke.

                 
1. Blås upp ballongen och gnugga den i några sekunder mot håret för att skapa statisk elekticitet.
2. Sätt fast pappersbiten med en liten tejpbit i ena änden. När man för ballongen över pappret så följer pappret med upp och reser sig. 





Victorias experiment

Jag har valt ett experiment ifrån experimentskafferiet.se. På sidan så finner man många olika experiment som man kan göra med barn, man kan även välja vad för typ av experiment du vill göra till exempel biologi, kemi m.m. Jag valde ett experiment som handlar om hur vattnet stannar i påsen fast man trycker igenom vässade pennor. Jag tyckte att detta verkade vara roligt eftersom det inte är en självklarhet att vattnet stannar i påsen. Vattnet stannar i påsen eftersom påsens molekyler delar på sig och att vattnets droppar är förstora för att kunna tränga igenom mellan plasten och pennan. Det finns en tydlig text att läsa och sedan finns det en youtube video som visar hur du gör. Till detta Experiment behöver du en genomskinlig plastpåse och vässade pennor. Jag valde att använda tre stycken, men de går bra att använda fler.

1. Sedan fyller du plastpåsen med vatten och med en jämn kraft för du pennan igenom plastpåsen. (tvekar man i mitten så kan det blir så att det börjar rinna vatten.)



Pennorna är på plats och vattnet stannade i plastpåsen denna gång. 

//Vittrorna 

2 kommentarer:

  1. Spännande experiment med ballongspöket som vi tror skulle uppskattas mycket i en barngrupp! /Lidköpingsgänget

    SvaraRadera
  2. Kul att se era fina experimentbilder - speciellt pennorna genom påsen! Det är som trolleri - eller hur?/MIA

    SvaraRadera