Pernillas Experiment: Vattten + kanel
Jag hittade detta experiment från en hemsida: blogg.loppi.se/sarianne/category/experiment. Hemsidan innehöll lärorika samt roliga experiment. Jag upplevde att de flesta experimenten var enkla att göra, bra beskrivna samt att man som pedagog kan anpassa experimenten efter barngruppen. Däremot saknade jag förklaringar på vissa experiment, vilket hade varit hjälpfullt, speciellt om man vill förklara experimentet för barnen. Just detta experiment tror jag kan roa väldigt många barn!
Du behöver:
Ett glas med vatten
Kanel
Ta ett glas vatten och täck ytan med kanel.
På hemsidan fanns det ingen förklaring till detta experiment, men om jag får gissa lite angående det som sker så tror jag att kanelen lägger sig på vattnets hinna, så kallad ytspänning, precis som när en insekts går på vattnet. Kanel är torrt och blir inte lätt blött eftersom det stöter bort vattenmolekylerna och därför blir inte fingret blött. Om man däremot häller i lite diskmedel, minskas ytspänningen och fingret skulle då bli blött samt att kanelen skulle sjunka fortare ned mot botten.
Bardhas Experiment: Torra varor
Jag valde att utföra ett experiment ur boken ”365 Enkla Roliga Experiment: utförda med vardagsmaterial” av av Richard Churchill, Louis V Loeschnig och Muriel Mandell. Boken har över 700 illustrationer med sammanlagt 365 experiment. Jag anser att boken har ett mycket bra upplägg där det tydligt beskriver experimenten. De beskrivs med vad som behövs för att genomföra experimenten, hur det ska göras, vad som händer och till sist varför experimentet sker. Jag gillade boken främst för att de gav experiment med vardagliga saker som underlättar möjligheten att kunna genomföra då de flesta av redskapen oftast finns i hem eller verksamheter. Jag ansåg att experimenten i boken var lärorika då man också fick en förklaring till varför de skedde vilket var en stor pluspoäng då jag tidigare kollat i experimentböcker där de saknades förklaring till varför det blev som de blev. Den här boken skulle jag varmt rekommendera till förskolor att ha i verksamheten då den var intressant att titta i och läsa om alla experiment som man kan försöka sig på.
Du behöver:
Litet glas/plastmugg, servett, glasskål och vatten.
Steg 1. Skrynkla ihop pappersservetten och lägg den på botten i glaset/plastmuggen
(Se till så att servetten sitter fast och inte åker ut)
Steg 2. Fyll skålen med vatten
Steg 3. Vänd upp och ner på glaset och sänk ner det tills det står mot botten av skålen.
Steg 4. Lyft sedan glaset rätt upp ur skålen och torka runt på insidan och utsidan.
Steg 5. Ta nu ut pappersservetten ur glaset/plastmuggen!
Vad händer?
Svar: Pappersservetten inne i glaset är inte blöt utan den är fortfarande torr!
Förklaring: När glaset/plastmuggen pressas ner i skålen så kommer inte molekylerna ut i luften. De pressas ihop och fungerar istället som ett skydd mellan vatten och pappersservetten. Molekylerna i luften tar upp lagom med utrymme för att hålla undan vattnet.
Ednora Experiment
Flygande te påsen
Du behöver tepåse, tändstickor/, Fat
Steg 1: Töm ut tebladet ur tepåsen.
Steg 2: ställ den tomma tepåsen på ett fat.
Steg steg3: Tänd eld på påsen från toppen och låt elden leta sig neråt påsen. När elden når botten så lyfter den förkolnade påsen mot taket som en varmluftsballong.
Vad hände?
När luften i påsen värmts upp tillräckligt samtidigt som påsen blir lättare av att en del av påsen material går upp i rök, blir den som en varmluftsballong - lättare än luft.
Ni kan även pröva med andra papper på samma sätt. Tänk på brandfaran bara.
Detta roliga experiment hittade jag från boken Tom Tits Extra Tricks: Klas Fresk, Lasse Levemark (2001).
Detta experiment är bra om man gör med de större barnen. Rolig och spännande experiment som både vuxna och barn kan göras tillsammans.
Hur gick min Experiment? När jag gjorde detta hemma så gick det som det skulle. När jag skulle visa det för gruppen lyftes inte tepåsen upp kan göra med luften som rummet hade det då.
Jennys experiment
Den omöjliga ballongen
Du behöver pet-flaska, ballong och sugrör.
Steg:1 försök blåsa upp ballongen inne i flaskan. Vad händer? Ballongen går inte att blåsa upp.
Steg 2: Sätt i sugröret i flaskan. Försök blåsa upp ballongen igen. Vad händer? Ballongen går plötsligt att blåsa upp.
-
Vad hände?
Det är omöjligt att blåsa upp en ballong i en flaska utan hjälp av ett sugrör. Detta beror på att flaskan är fylld med LUFT som tar plats. Man kan inte se denna LUFT med blotta ögat, men den finns där och den vägrar flytta på sig för ballongen. När man däremot stoppar ner ett sugrör i flasköppningen hjälper man LUFTEN att smita ut ur flaskan och ge plats åt ballongen som nu kan blåsas upp utan problem.
Recension
Tiggy Testar – Ur Play (http://www.ur.se/Produkter/173793-Tiggy-testar-Den-omojliga-ballongen)
Tiggy testar är ett barnprogram riktat mot förskolebarn och handlar om en nyfiken tiger och hennes kompis Beppe som undersöker olika vardagsfenomen och gör olika experiment. Programmet är uppbyggt på ett lekfullt och humoristiskt sätt och lockar till att själv vilja testa. Rollfigurerna lär ut på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Förutom programmet finns det lärarhandledning på pdf till varje avsnitt, där begrepp och experiment förklaras mer noggrant så att pedagoger kan använda sig av det i verksamheten tillsammans med barnen. Det finns även med frågor som kan ställas till barnen. Det var lätt att följa anvisningar till experimentet. Det fanns en tydlig beskrivning om vilket material som skulle ingå och även tydliga anvisningar. När experimentet var utfört kunde man även läsa vad som låg bakom att det blev som det blev. Ett bra och pedagogiskt material att använda i förskolan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar