Carolines experiment: Experiment med vatten, stort förstorningsglas.
Material: Vatten, tejp, kartongbit
Beskrivning: Klipp ut en bit kartong så det ser ut som ett förstoringsglas och tejpa över hålet. Häll några droppar vatten på tejpen och håll det över lite text, så blir det som ett förstoringsglas.
Bokrecension: Spännande experiment med herman krekeler och marlies rieper-bastian:
Jag upplevde att boken var delvis bra. Det var bra struktur mellan kapitlen där det fanns kapitel om olika områden bland annat vatten och is, glas och speglar samt experiment med färger. Vissa experiment verkade riktigt roliga medans vissa verkade tråkiga. I framtiden skulle jag inte använda mig utav den boken i en barngrupp. Jag anser att det finns roligare och bättre böcker att använda. Det fanns ingen förklaring till varför experimentet blev som det blev. Jag skulle vilja ha en förklaring till varje experiment vilket boken saknade. Det som däremot var bra är att beskrivningen om tillvägagångssättet var bra vilket är positivt.
Emelies experiment: På ytan.
När Emelie provade experimentet hemma så fungerade det, men när
hon skulle visa gruppen så flöt inte gemet.
Material: Vatten, burk/glas, gem och diskmedel.
Beskrivning: Lägg gemet försiktigt på vattenytan så bör det flyta. Droppa i lite diskmedel och se vad som händer med gemet! Det ska sjunka för att diskmedlet bryter ytspänningen.
Bokrecension: Jag anser att boken är användningsbar i förskolan. Boken har en tydlig struktur då den är indelad i olika kategorier med flera experiment till varje kategori. I boken finns mycket bilder och experimenten är bra beskriva och lätta att förstå. Det finns även bra förklaringar till varför experimenten blir som de blir. De flesta experimeten är enkla och går att utföra med en barngrupp i förskolan.
Rebeckas experiment: Ägget flyter.
Material: Rått ägg, glas, vatten, salt.
Beskrivning: Lägg ägget i vattnet, det sjunker. Häll sedan i mycket salt och rör om, det flyter upp till ytan. Saltvatten är tyngre än sötvatten, vilket gör att ägget flyter i saltvattnet.
Bokrecension: Solkatt,
vindstrut och vattenhjul av Pelle Eckerman och Gunna Grähs.
Boken var uppdelad i tre delar, solen, vattnet och
vinden. Solen, vattnet och vinden förklarades väl i boken, författarna
berättade vad sol, vind och vatten består av och särskilda egenskaper som de
har och förslag på experiment som bevisar dessa egenskaper. De hade även inslag
av historia där de förklarade hur vetenskapsmän har fört vetenskapen och
kunskapen framåt vad gäller sol, vind och vatten. Experimenten varierar från
små enkla till stora så som att bygga ett eget vattenkraftverk.
Jag anser att detta var en intressant bok som visade
på mycket variation och kunskap, och den innehöll många roliga experiment.
Boken var väldigt barnvänlig på så vis att den kan högläsas för barn, lätt
text, men den får dock delas upp i många små delar eftersom det är mycket text.
Man kan till exempel ha solen som tema och göra experiment och läsa all
information om solen som kapitelläsning, lite då och lite då.
Elins experiment: Den galna ballongen.
Material: Ballong, snöre, sugrör, tejp, klädnypa.
Beskrivning: Trä sugröret på snöret, och blås sen upp ballongen sätt på en klädnypa så att luften inte åker ut. Fäst ballongen under sugröret och lossa på klädnypan, ballongen åker nu iväg.
Bokrecension: Experimentboken jag har valt heter 99 roliga experiment, som bokens titel innehåller boken 99 experiment som kan varieras olika beroende på ålder. Experimenten är varierad i olika svårighetsgrad. Bilderna visas lätt hur man gör experimenten och det enda man egentligen behöver kunna veta är vilket material man behöver för i övrigt står det inte så mycket information. Boken innehåller inte varför experimenten blir som det blir. Men annars en bra bok.
Nours experiment: Först ned till botten.
Material: 2 gubbar urklippta ur pappersservett, två vattenfyllda glas, diskmedel.
Beskrivning: Häll i diskmedel i ena glaset, ställ glasen bredvid varandra och lägg en gubbe i varje glas. Vilken sjunker först? (den med diskmedel i).
Bokrecension: Boken som jag har använt mig av heter experimentera mera, 50 roliga experiment.
Jag tycker att boken har ett lätt innehåll men vissa experiment i boken förklaras inte, det är även korta förklaringar men det kan jag tycka är ibland bra för att vissa experiment behöver inte en så stor förklaring. Boken har lätt visande bilder. Jag tycker inte att alla experiment är intressanta men de flesta experimenten är det och tycker kan användas i förskolan men vissa experiment tar längre tid och då tycker jag inte man kan visa det i förskolan. Annars tycker jag i helhet att boken är bra. Men det finns många andra böcker som man kan ta del av också.
Saras experiment: Ballongen i flaskan.
Material: Sugrör, flaska, ballong.
Beskrivning: Sätt en ballong i flaskan och försök blåsa upp den. Det går att blåsa upp den lite, men sedan tar det stopp. Det beror på att det är luft i flaskan som inte kan komma ut när ballongen blir större. Om man då sätter ett sugrör i flaskan och blåser i ballongen så går den att blåsa upp mer, då luften kan komma ut ur flaskan genom sugröret.
Bokrecension: Förbluffande experiment, skriven av Hermann Krekeler och Marlies Rieper-Bastian.
Jag anser att den här boken är bra och det finns flera experiment i den som skulle kunna genomföras i en barngrupp. Boken är tydligt indelad i fem olika delar som har lite spännande namn, så som "Magiska krafter?" och "Bubblor och virvlar". Boken har också en lista där det tydligt står vilket material man behöver till de olika experimenten. Något negativt är att alla experiment kanske inte passar att göra i en barngrupp då det kan vara för svårt för barnen att genomföra, och det är ju inte så kul för barnen om förskolläraren gör hela experimentet för dem.
Väldigt kul att se alla experiment ni har testat! Bra och informativa bokrecensioner!/MIA
SvaraRaderaKul att du tycker det! Jag tyckte att det var givande att se olika experiment och få tips på böcker man kan använda i en barngrupp. :)
Radera